Besplatna dostava iznad 600 kn za Hrvatsku za sve narudžbe!

+385 1 3322 106 prodaja@hnz.hr
04.04.2019.
Poklonite trajno: zašto kupovati kovani novac i medalje

Kovani novac i medalje proizvodi su trajne vrijednosti – i to ne samo vrijednosti metala iz kojeg su izrađeni.

Čuli ste za numizmatičare ali niste baš sigurni čime se bave?

Numizmatika dolazi od grčke riječi nomisma, što znači kovanica, te se smatra znanošću koja proučava stari ali i suvremeni kovani i papirnati novac, zatim razne državne ordene, medalje, žetone, i slične kolekcionarske predmete. U Hrvatskoj od 1928. godine djeluje Hrvatsko numizmatičko društvo.

Srebrni kovani novac Nikola Tesla

Kovani novac i medalje, osim što nose određenu vrijednost metala (zlata, odnosno, srebra), u sebi kriju još jednu tajnu, a to je njihova numizmatička vrijednost.

Kovani novac na sebi nosi mnoge značajke neke države. Tu su, primjerice, poznati izumitelji kojima se ponosimo, popust Ruđera Boškovića ili Nikole Tesle. Zatim se njime obilježavaju važni događaji za našu zemlju, poput ulaska u Ujedinjene narode ili NATO savez. Na nekim primjercima prigodnog kovanog novca nalazi se naša kulturna baština, poput paške čipke, ili naših povijesnih brodova, kao što je dubrovačka karaka. Važno je reći da će jednoga dana, kada Hrvatska postane članica monetarne unije i naša valuta postane euro, sve kovanice s valutom hrvatske kune imati neprocjenjivu vrijednost. Kako za generacije koje su odrastale uz hrvatsku kunu, tako i za one koje dolaze.